Az étkezés egy bizalmi kérdés. Az
első ember, aki táplál minket, az édesanyánk. Később ő tanít meg minket az ízek
élvezetére (vagy épp gyűlöletére…), ő nevel belénk egy bizonyos étkezési
kultúrát. Sok vita folyik arról, hogy milyen is a jó konyha? Magyaros?
Nemzetközi? Divatosan update? Ebbe a vitába MI nem is szeretnénk belefolyni…
Sokkal érdekesebb kérdés, hogy milyen a jó étterem belső? Hol szeretünk enni? A
családi otthont idéző, meleg, barátságos környezetben vagy inkább elegáns,
flancos, puccos helyen, esetleg a design fontosabb, mint a kényelem?
Ennek a kérdésnek jártunk utána négy
szakember segítségével. Négy különböző nézőpont, négy különböző személyiség,
mégis egy téma és egy nagyon hasonló eredmény…
Egy 2011-ben
végzett kutatás szerint az emberek inkább a családias, hagyományos vendéglőket
szeretik, ezt követik a trendi bisztrók és utánuk kullognak a vidéki
éttermek/vendéglők. Vajon mi a véleménye erről egy, többek közt éttermek
tervezésével is foglalkozó belsőépítésznek, egy étteremtulajdonosnak, egy
világjáró világevőnek és egy kisgyerekes, gyerekekkel rengeteget foglalkozó
gasztrobloggernek?
A tervező szemével nézve…
Ernst András
2008 óta foglalkozik belsőépítészettel. Több külföldi és belföldi étterem is
köthető a nevéhez, a két legújabb és legismertebb talán a Pad Thai és a Burrita
(Horváth Ágnessel közös munka).
P.V.:
Szerinted milyen egy jó étterem vendég szemmel és belsőépítész szemmel? Van
különbség a két nézőpont között?
E.A.: Vendégként
elsősorban talán a szolgáltatás minősége a fontosabb, persze az igényes
belsőépítészeti koncepció (design) is a szolgáltatás része.
Belsőépítészként
a friss, látványos és kifizetődő/megfizethető megoldásokat preferálom. Mindig
értékelem, ha egy étterem belső kialakításán látszik az igényesség és a
végiggondoltság. Talán tudat alatt a vendégek is így vannak ezzel.
P.V.: Mi
motivál egy étterem kialakítása során? A környezet, az ételek, a célcsoport, a
design, a kényelem, a nemzetközi trendek? Mi alapján tervezel?
E.A.: A
legfőbb motivációt maga a feladat jelenti. Ilyen szempontból az, hogy mit, hova
és, hogy kinek, szinte teljesen másodlagos történet. A tervezés menete mindig
ugyanaz, de a létrejövő végeredmény mindig más és más lesz.
P.V.:
Étterembelső megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró /
borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
E.A.:
Tetszenek a mai trendek, mivel lehetőséget adnak a szokatlan és merész
stílus-szín és anyagpárosításokra. A romkocsmák trash és gubera-retrospektív
világa nagy hatással volt a belsőépítészeti trendek alakulására. Most ezt a
vonalat érzem igazán erősnek. Nincsen kifejezetten design szempontból kedvenc
éttermem. Számomra mindig izgalmas dolog
megélni egy újonnan nyílt helyen tapasztalható első benyomásokat.
Az étterem tulajdonos szemével nézve…
Zsidai Zoltán
Roy talán nem szorul bemutatásra. Blogunk lassan állandó interjúalanya.
Világjárt étteremtulajdonos, aki egyszerre több éttermet, több helyszínen és
több stílusban is üzemeltet. Trendi étterem/bisztró/street food a Gozsdu
udvarban (Spíler), kockás terítős hagyományos magyar étterem (Pest-Buda Bistro)
és elegáns magyar vendéglők a monarchia és a polgári konyha stílusában (Café
Pierrot Restaurant és 21) és a legfiatalabb gyerek az ÉS bisztró, a maga
fesztelen hangulatával és lazaságával.
P.V.:
Szerinted milyen egy jó étterembelső étteremtulajdonos szemmel és vendég
szemmel? Van eltérés a kettő között?
Zs.Z.R.:
Ha a kettő közt eltérés van, akkor nem jó az étteremtulajdonos. :)
A jó étterembelső a megcélzott és létező vendégszegmenshez és a koncepcióhoz
illeszkedik. Ezeket nem lehet listába szedni, sok-sok faktornak kell egyben
lenni, hogy az eredmény harmonikus legyen. Akkor jó, ha a vendégek jól érzik
magukat benne. Emellett fontos szempont még a hatékony üzemeltethetőség, ami
szintén számos technikai, funkcionális és nem funkcionális faktort takar.
P.V.: Éttermeid kialakítása során mi a legfontosabb szempont számodra? Az étterem környezete, a leendő vendégek milyensége, a tervezett konyha stílusa?
P.V.: Éttermeid kialakítása során mi a legfontosabb szempont számodra? Az étterem környezete, a leendő vendégek milyensége, a tervezett konyha stílusa?
Zs.Z.R.: A koncepció, az
ingatlan, a helyszín, a vendégkör - mindnek összhangban kell lennie
P.V.: Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
P.V.: Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
Zs.Z.R.: Ebből a
szempontból a Déryné a legprofibb.
A világot járt, kritikus vendég szemével nézve…
Jókuti András,
ismertebb nevén Világevő a Világevő gasztroblog szerzője. Imád enni, utazni,
főzni és természetesen éttermeket tesztelni. Szókimondó, kritikus és
kegyetlenül értékel és véleményez. Mindemellett egy hedonista férfi is. Vajon a
kényelem vagy a design a fontosabb számára?
P.V.: Szerinted
milyen egy jó étterembelső? A kényelem vagy a design/megjelenés a fontosabb
szempont Neked?
J.A.: Az
a jó étterembelső, ami a lehető legjobban alátámasztja a konyha mondanivalóját,
amiben megfelelően tükröződik a hely filozófiája. Lehet az egyszerű műanyagszék
is akár, ha az passzol az ételekhez. Az enteriőr feladata szerintem a megfelelő
kíséret és atmoszféra biztosítása az ételekhez.
P.V.:
Étteremlátogatásaid során mennyire fontos számodra az ételek és a környezet
harmóniája?
J.A.: Maximálisan, persze adott esetben lehet az egy
szándékos kontraszt is, azaz akár abból is adódhat érdekesség, izgalom, ha
éppen ellentmondanak egymásnak, a lényeg, hogy tudatos legyen a játék. Ahogy az
ételeknél sem a harmónia az egyetlen követendő elv, izgalmas hatások azzal
érhetők el, ha vannak kontrasztok, ellentétpárok hőmérsékletben, textúrában,
ízekben...
P.V.: Trendi,
egyedi, vagány vagy inkább házias, családias, barátságos?
J.A.: Az
alkalomtól függ, mindegyikben jól tudom magam érezni, ha stimmel az összkép, ha
működik. Az öncélú megoldásokkal néha meggyűlik a bajom, amikor a forma
fontosabb, mint a tartalom, de egyébként bármi jöhet a fapadostól a nagyon
elegánsig.
P.V.: Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked
melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
J.A.: Az éttermek
közül egyértelműen ZONA, ügyesen valósítja meg a modern, trendi megjelenést,
nem válik terhessé a túlzott lazaság, hanem éppen megfelelő környezetet ad
Huszár Krisztián konyhájához. Nagyon jól sikerült kooperáció ez. Bár nem
vendéglátóhely, de nagyon szeretem a Szerecsendió designját is, kiválóan
alkalmas rendezvényekre, lakásétteremnek, vagy akár baráti összejövetelre,
kellemes anyagok, ötletes megoldások jellemzik mindkettőt.
Végül, de nem utolsósorban a kisgyerekes gasztro anyuka szemével…
Hajlamosak
vagyunk azt gondolni, hogy a gyerek születése után megszűnik a korábbi életünk
és ez az étteremlátogatásainkra is kihat. Gyerekszék, gyerekmenü, játszósarok
vagy „felnőtteknek való” éttermek?
Ugrai-Nagy
Tünde, ismertebb nevén Ízbolygó segített nekünk a kérdés eldöntésében. Tünde
amellett, hogy anyuka egy óvodát is vezet, így pontosan tudja, hogy milyen is
az étkezés gyerekekkel körülvéve.
P.V.:
Szerinted milyen egy jó étterembelső? A kényelem vagy a design/megjelenés a
fontosabb szempont Neked?
U-N.T.:
Szerintem mindkét dologra nagy hangsúlyt kell fektetni. Hideglelést kapok a
trendi, ám de kényelmetlen bútoroktól…
P.V.:
Kisgyerekes anyukaként mennyire fontos Neked, hogy az étterem fel legyen
készülve a gyerkőcökre is? Más éttermekbe jártál a gyerekek születése előtt?
U-N.T.:
Mivel napközben is gyermekekkel foglalkozom (egy magánóvodát vezetek), központi
szerepet töltenek be az életemben. A születésük után jó ideig nem vittem őket
étterembe. Az ok a következő: egy kisgyerek nagyjából 40 perc alatt fogyaszt el
egy főétkezést - ez alatt az idő alatt fókuszált nagyjából,
koncentrál az ételre illetve magára az evésre. Én azért megyek
étterembe, hogy új ízeket fedezzek fel, hogy lazuljak, kikapcsoljak. Imádok
főzni, gyerekekkel együtt is, így inkább otthon étkezünk. Azonban most, hogy
már nagyobbak (7 és 4 évesek) mind gyakrabban eljárunk velük étterembe. Ezek
mindig kulináris kalandozások, amiket nagyon élveznek, hiszen beszélgetünk az
ételekről, szinte észrevétlenül rengeteg ismeretet adunk át, illetve kismillió
érdekes dolog történik egy étteremben.
Összességében
azt kell, hogy mondjam, hogy nem használtam/om ki a gyerekbarát éttermek
nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat.
P.V.: Trendi, egyedi, vagány vagy inkább házias, családias, barátságos?
U-N.T.:
Trendi, vagány, hiszen otthon megvan a házias, családias. :)
P.V.:
Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró /
borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
U-N.T.:
Étterembelső szempontjából kedvelem a Déryné polgári hangulatát, de bejön a
ZONA, ill. a Két Szerecsen is.
ÖSSZEGEZZÜNK...
ÖSSZEGEZZÜNK...
A
vélemények megoszlanak. A tervező az igényes, látványos ám megfizethető
megoldásokat keres, a motivációt maga a feladat jelenti. Az étteremtulajdonos a
koncepcióban hisz, amit összeköt a hatékony üzemeltethetőséggel – ezen talán
nem is lepődünk meg. Az újdonságokat kereső vendég, szinten a koncepcióban hisz
– függetlenül a műanyag székektől vagy épp az ezüst evőeszközöktől. Legyen
harmóniában az étel, a stílus és az étterem belső vagy épp legyen szándékos
kontraszt ezek között. A lényeg, hogy tudatosság legyen fellelhető. A 21.
század gasztro anyukája otthon teremti meg a családias környezetet, így inkább
a vagány éttermeket keresi szabadidejében. Egy a lényeg, a design ne menjen a
kényelem rovására.
Déryné Bisztró |
És, hogy melyik a legszebb, legjobb, legdesignosabb, legkedveltebb
étterem ma Budapesten?
Négy
interjúalanytól négy választ kaptunk – két átfedéssel, így kijelenthetjük, hogy
cikkünk és témánk győztesei: a ZONA és a Déryné Bisztró.
Ezek
alapján lehet nem véletlen, hogy miért pont Baldaszti Péter (ZONA) és Kovács
Kristóf (Déryné Bisztró) voltak a Cultivo rendezvény vendégei, akárcsak Zsidai
Zoltán Roy. Három vagány, fiatal étteremtulajdonos, a legtrendibb helyekkel
Budapesten.
Róluk
többet itt olvashattok.
ZONA |
Legyetek
nyitottak, fedezzétek fel Budapest szuper éttermeit, találjátok meg a saját
kedvenc helyeteket. És, hogy mi a fontos? Az, hogy Ti jól érezzétek magatokat
ott! Legyen az hagyományos kis vendéglő, talponálló lángosozó, vagány bisztró,
vagy elegáns étterem – szerencsére most Budapesten dúskálhatunk mindegyikben!
Princz
Viktória
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése