2012. december 27., csütörtök

Pezsgő! Megváltozott az ízlésünk?



Pezsgő hirdetések, képi megjelenítések régen és most. Vajon most másképp szeretjük?
Mielőtt belecsapnánk a témába kezdjük egy kis hazai pezsgő történelemmel – elvégre a pezsgőt is csak kortyoljuk, nem egyben lehúzzuk…

„Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt“ – így hangzott a 105 éve elhunyt Törley József, pezsgő gyáros jelmondata. A Törley család története Schmierl Valentin-nel (1823-1900) magyarul  Bálinttal kezdődik, akinek  Szabadkán  1858. január 10-én született legkisebb fia, József. A fiatal Törley Grazban a kereskedelmi akadémián tanult és ehhez az időszakhoz köthető az első találkozása is a pezsgőgyártás folyamatával. A francia pezsgő gyáros, Teophil Roederer ugyanis francia-német nyelvű levelezőként alkalmazta, Reimsben pedig a gyártási folyamat minden trükkjével és folyamatával ismerkedhetett meg. Az eltelt idő során megszerzett ismeretekkel felvértezve Reimsben megalapította az első pezsgőgyárát is. Mindössze 24 éves volt, amikor egy magyarországi körútján felismerte Budafok alkalmasságát a pezsgőgyártásra, így szőlőst, présházat és egyéb építményeket vásárolt. 1882. augusztus 1-ével pedig a reimsi gyárát áttelepítette Budafokra, és bejegyeztette a Törley Jószef és Társa céget. Később, a kiváló minőségű alapanyagot az Etyeki borvidékről szerezte be. 1898-1899-ben a Monarchia legnagyobb pezsgőgyáraként már 1 millió palack pezsgőt állított elő.
Törley azonban nemcsak kiváló pezsgő gyáros és szakember volt, de remek üzletember is, hiszen elsőként ő ismerte fel a reklám fontosságát, annak piacbefolyásoló szerepét. A termékei szállításához használt teherautóit (ezek voltak az első teherautók Magyarországon) nem vonaton hozták be az országba, hanem egyszerűen hazavezették a franciaországi gyárból, az oldalára pedig hatalmas Törley feliratot helyeztek el – hadd lássa Európa a márkanevet! A pezsgőgyár reklámjait, sőt még a számolócéduláit is a kor legnagyobb grafikusaival készíttette, amelyeken a pezsgő célcsoportját alkotó társadalmi réteg, azaz a „felső tízezer” mindig megjelenítésre került.
És ezzel el is érkeztünk a cikkünk témájához.
Nézzétek meg ezt a kép összeállítást a Törley plakátokból (természetesen ez nem az összes):



Nők, férfiak, vidámság, elegancia (ezzel a célcsoport is meghatározásra került), szolid erotika, pezsgősüveg, pezsgőspohár, jól látható márkanév. Több nem is kellett a plakátokhoz, melyek a mai napig ismertek, közkedveltek és különböző ócska piacokon fellelhetőek.
Ezek után ugorjunk át 2012-be, a helyszín még mindig Magyarország. Fel tudunk idézni bármilyen print pezsgő reklámot? Nem igazán… Vajon ilyen helyzetben hogyan mérhető, hogy számunkra 2012-ben (lassan 2013-ban…) mit is jelent a pezsgő? A luxust? Az eleganciát? Az ünnepet? A csábítást? A Hungaria pezsgő megadta számunka a választ. A II. világháború után megalapított pezsgőgyár nagyszabású fotópályázatot hirdetett a Facebookon. Kéthetente kiosztásra kerül, egy szakmai és egy közönségdíj. Nincs más dolgunk, mint feltölteni a fotónkat, amin jól látható a Hungaria pezsgő és szavazatokat gyűjteni. A játékkal nincs is probléma, a nyertesekkel annál inkább…
Íme a szakmai zsűri díjazottja (a zsűri elnöke, Nánási Pál), a „Kapd el a pillanatot” című kép:



Valamint a közönségdíjas:

 
A szakmai díjazott képen igazából nem is lepődünk meg, mivel a Hungária egyébként is szereti a fekete-fehér képeket, amelyeken csak a pezsgősüveg rikító színű.
A közönségdíjas illetve a többi pályázó fényképe viszont… Kijelenthetjük, hogy a képek alapján 2012-ben a pezsgő már egyáltalán nem tekinthető luxus terméknek. Eltűnt a pezsgőt övező szolid erotika, a kifinomultság és az elegancia. A legtöbb képen ugyan láthatunk egy-egy díszesen megterített asztalt, konfettit, kis csillogást, a képekből mégis eltűnt a Törley által még oly jól ábrázolt visszafogott luxus. A pezsgőt még mindig különleges alkalmakkor fogyasztjuk, vizuálisan azonban „elgagyisodott” az ízlésünk és megelégszünk néhány koktélruhával vagy adventi koszorúval esetleg egy kedves cicával vagy kutyával (hogyan kapcsolódnak a pezsgőhöz?), ha pezsgőt akarunk eladni vagy népszerűsíteni. Kövessétek Facebookoldalunkat, ahol Szilveszterig visszaszámolunk és „akkor és most”, valamint trendi vagy épp kreatív pezsgőreklámokat mutatunk Nektek. Természetesen külföldről…

Princz Viktória

A cikk a reklamipar.hu (http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2012/12/28/pezsgo-megvaltozott-az-izlesunk/) oldalon is megtalálható!
Hungaria képek forrása: https://www.facebook.com/Hungariaextradry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése