2013-ban már másodszorra került
megrendezésre Magyarországon a Macaron nap. A világ több országában, főként
Franciaországban március 20-án ünneplik a színes, falatnyi édességeket. Idén,
hazánkban az Akvárium Klub-ban kóstolgathattuk kedvünkre egy egész délutánon
át!
Nah de mi is az a macaron? A
macaron eredetileg olasz sütemény, mégis Franciaország az etalon a különleges
desszert elkészítésében. Különleges, mert leginkább a habcsókhoz hasonlít, de
mégsem az. A körülbelül 3 cm átmérőjű korongok főként mandulalisztből és
pihentetett tojásfehérjéből készülnek, köztük a töltelék lehet csokoládéból,
lekvárból vagy főzött krémekből. Szilárd külső, puha belső, mennyei krém és
rengeteg szín – ez a macaron.
Ezek a kis színes falatnyi édességek mára egy
egész mániává nőtték ki magukat. Egyre több és több cukrászdában találkozhatunk
velük (hol kisebb, hol nagyobb sikerrel veselkednek neki a macaronok
készítésének…), főzőtanfolyamok szerveződtek a desszert köré, számos
blogbejegyzésbe ütközhetünk a neten, ahol háziasszonyok számolnak be a sikeres
és kevésbé sikeres próbálkozásaikból, de vehetünk már macaron nyakláncot,
gyűrűt, szappant, párnát, tányért, bögrét és még hosszasan sorolhatnánk…
A Macaron Nap is az őrület része.
2012-ben az első Macaron Napon nem várt tömeg fogadott minket. Már a nyitás
előtt tekergett a sor, néhány óra alatt a nézelődök, mint a sáskahad
pusztították le a kiállítók standjait. 2013-ban a szervező (Boros Regina) még
nagyobbat álmodott. A rendezvénynek ezúttal az Akvárium Klub adott otthont, a
médiafelhajtásról pedig Geszti Péter reklámügynöksége, az OKEGO gondoskodott.
Nemcsoda, hogy már március elejétől kezdve a csapból is az 1 délutános
rendezvény folyt… Nah de joggal?
A kiállítók előtt tekeregtek a sorok – barátnők, párok, anyukák és
gyerekek, kicsik és idősek – kortól és nemtől függetlenül ismét macaronra
vágytak. Hogy mi változott 2012-höz képest? A kiállítók hozzáállása. Ameddig
tavaly legfeljebb különleges állványokon ücsörögtek a falatnyi desszertek,
addig 2013-ra egész kis macaron világok alakultak ki egy-egy cukrászdánál.
Macaron fal, macaron füzér, macaronoccal díszített barka. A látogatók, azaz a
látogatók ízlése is változott. Az „egyszerű” gyümölcsös, csokis édességek már
nem elegek. Minél különlegesebb, annál jobb. Legyen a macaron szögletes, vagy
két színű, vagy cukorba forgatott, „torta ízű”, esetleg nyalóka formájú, de a
minimum, hogy valamilyen különleges alapanyagból készüljön.
A hely nagyobb, tágasabb volt, a
kiállítók felkészültebbek voltak, a látogatók érdeklődőbbek voltak, mint tavaly,
a szervezőknek viszont még így is fekete pont jár – nem kommunikálták
egyértelműen azt, hogy csak jegyekkel lehet vásárolni és, hogy hol lehet azokat
megvenni…
És hogy mi a cikk és a rendezvény
tanulsága?
Valaki macaron rajongó lett,
valaki egyszerűen csak kíváncsi lett erre a különleges desszertre, de egy
biztos… A macaron mára divattá nőtte ki magát! Macaront enni menő, macaron
fesztiválon részt venni trendi.
Princz Viktória
Ui.: a fotókért külön köszönet Dragsits Zsoltnak, aki tegnap tiszteletbeli iDolls tag lett! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése