Ameddig a sommelier szakma egyre
nagyobb figyelmet kap hazánkban, addig a baristákkal méltánytalanul keveset
foglalkozunk. Pedig egy jó kávé nemcsak a kávéfőző és a megfelelő kávébab
keverék eredménye, hanem az emberé is, aki azt elkészíti nekünk. Egy rossz
napon egy kedves tejhab minta vagy egy finom kávé, amit nem kell „elrontanunk”
cukorral és máris jobbra fordul a hangulatunk.
Hazánkban a kávézás kultúrája még gyerekcipőben jár, azaz eltolódott egy (szerintünk…) rossz irányba. Növekszik a száma a nemzetközi kávéház láncoknak, ahol sokkal inkább a kozmopolita életérzésért, a filmekből ismert élményért fizetünk és nem a jó kávéért.
Ezért pártoljuk és üdvözüljük az
olyan rendezvényeket, mint a most hétvégén megtartott KávéBár Bazár + országos
barista, koktél- és flair bajnokság.
A két napos rendezvényen
megismerkedhettünk a barista szakmával, a legjobb kávézókkal, a kávézás
kultúrájával és ezen kívül még sok más izgalmas témával.
Az első napon megrendezésre
került Barista Bajnokság ugyan első ránézésre unalmasnak tűnt/tűnhetett, de
könnyen magával ragadhatott bárkit a verseny izgalma – egy kint maradt eszköz, amiért
a kezdő versenyző elszaladt, a hatalmas visszaszámláló, egy tapsviharral és ovációval
fogadott versenyző vagy épp a kémia segítségével „kaviárrá” változtatott eper
sűrítmény még a laikusok számára is érdekes volt.
A „kávé szünetekben” pedig volt:
„gin, rum, sör, bor – gin, rum, unicum, szalámi – sör, bor subidubi akármi”.
Vezetett konyak, rum, gin és whisky kóstolók, kávédesszertek, koktélok, teák, sőt
még édességek (fánkok, fagyik, macaronok) is akadtak szép számmal a kávézás
szerelmeseinek és a szakmának szánt rendezvényen.
Tavaly is ott jártunk, idén is és
jövőre sem hagyjuk ki, hiszen: „nincs erős kávé, csak gyenge ember”.
Kávékészítés - a profiktól a legfiatalabbakig |
Forgatag |
MI megmondtuk... Gin, rum... |
A bajnokság |
A "szörny" |
Princz Viktória
A cikk a reklamipar.hu
(http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2013/02/25/egy-atkavezott-hetvege-/) oldalon is megtalálható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése