2012. november 3., szombat

Bisztró kultúra kontra a világ legbizarrabb, legfurcsább éttermei – part 1.

Egy kettő Borbisztró és Fröccsliget, Lacipecsenye Bistro - Bar, Spíler Bistropub, Budapest Bisztró, BagolyVár – hogy csak néhányat említsünk az elmúlt hónapokban Budapesten megnyílt, vagy éppen nyíló gasztronómiai egységek közül. Bisztó, borbisztró… ez lenne most a nemzetközi trend, vagy mi magyarok vagyunk csak ennyire ötlettelenek?! Utána jártunk…

A bisztró szó eredeti jelentése: kiszolgálás a pult mellől, rongyrázás nélkül, gyorsan, otthonosan. A műfaj francia, kisvendéglőt takar, a szó eredetileg szláv. Az utóbbi időben ez a puritán eleganciát hordozó életérzés egyre népszerűbb, elsősorban Budapesten, de lassan vidékre is bekúszik. A bisztró kifejezés ma már alapvetően a franciás életérzéshez kötődik, trendi, ezért felső kategóriás, látszólag spontán, valójában gondosan kitalált, felépített gépezet. Minek köszönhető ez az új trend? A válság hozta magával? Vagy ez csak a látszat? A válsággal együtt kétségtelenül előtérbe került, mind az építészetben, belsőépítészetben, mind a vendéglátásban a fenntarthatóság, valamint ugyanannak a minőségnek az előállítása olcsóbban, közösségi módszerekkel. Ugyanakkor a bisztró érzés talán leköveti a digitális világ változásait is, így az éttermek is neutrálissá, semlegessé, személytelenné váltak, megjelentek a minimál, high tech belső kialakítások.

Ha jól megfigyeljük Budapesten a gomba módra szaporodó bisztrókat, jól látható, hogy vannak állandó, visszatérő belsőépítészeti elemek, ilyen például a kézírás megjelenése, a krétás táblák, vagy akár az újrahasznosított, újragondolt tárgyak (mint például a varrógép étkezőasztalként való felhasználása). Lazaság. Ez jellemzi talán leginkább ezt az új trendet. Hiszen az értékrendek is, amelyeket az emberek manapság a magukévá tesznek a formálisból az informálissá csapnak át. Szeretik az emberek magukat komfortosan, lazán, otthonosan érezni, így sok bisztró feelingje éppen az otthon érzetbe van átültetve. Összességében megállapítható, hogy a bisztrók alapvető célja: optimalizáltan jót adni, azaz hatékonyan, gyorsan, rövid idő alatt, koncentrált élményhez juttatni a vendégeket.

„A legjobb bisztrók népszerűsége elsősorban sokoldalúságukból fakad, hiszen jóval többet kínálnak az étlapon és itallapon fellelhető finomságoknál” – így nyilatkozott minap egyik kedvenc portálunk (http://welovebudapest.com/hu/ettermek-bisztrok/cikkek/2012/10/12/a-belvaros-legjobb-bisztroi)

MI vitatkoznánk ezzel. MI úgy gondoljuk, hogy itthon a bisztró elsősorban egy hangulat. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy nem a név határozza meg a minőséget. Attól, hogy kiírjuk a cégérre, hogy bisztró, még nem fog dübörögni a business. Volt már nálunk „pub” őrület, mikor minden kiskocsma pub-bá lett, volt mikor mindenki mediterrán étterem szeretett volna lenni, most úgy tűnik a bisztró a sikk…

Íme egy kis nemzetközi kitekintés… Amíg mi egymást koppintjuk, addig mások így csinálják…

Calico Cat Café (Tokyo) Nem-nem senki se gondoljon semmi rosszra! Ebben az étteremben nem macskákat szolgálnak fel és nem is macskák szolgálnak ki bennünket. Az étterem a felelős állattartás jegyében arra alapozz, hogy nem mindenki tud, és nem mindenkinek ajánlott állatot tartania otthon, bármennyire is szeretne. Így az étterem lehetőséget biztosít egy jó csésze kávé mellett arra, hogy felelősség nélkül élvezzük az állattartást legalább egy rövid időre. Számtalan cica vesz körül minket az étterembe, akiket speciális macskaeledellel tudunk magunkhoz édesgetni ott-tartózkodásunk alatt.


Devil Island Prison Restaurant (China) Ennek az igazán bizarr étteremnek a tulajdonosa állítólag úgy akarja távol tartani az embereket a bűnözéstől, hogy demonstrálja számukra milyen durva is az a bizonyos börtönélet. Az étteremben mi magunk a rozsdás börtönrácsokkal határolt asztalunkhoz vagyunk bilincselve, és fekete-fehér ruhás smasszer forma felszolgálók többek között koporsó formájú kenyeret szolgálnak fel számunkra.
A380 In-Flight (Taipei) Fedélzeti kaja! Nyami-nyami! Ha csakis azért utazunk repülőgépen, mert rajongásig szeretjük a fedélzeti konyhát, hát itt a helyünk! Az étterem belső design-ja egy az egyben megfelel egy repülőgép belső kialakításának. Ovális alakú ablakok, kézipoggyász tárolók, repülőgépülések, légi utas kísérőnek öltözött személyzet. Két dologban mégis különbözik egy valódi gépmadártól: nem száll fel, és az „utasok” több mint kétféle étel közül választhatnak.

Underwater Restaurant (Maldives) Ez a gyönyörű víz alatti étterem 5 méterrel a tengerszint alatt, a Maldív-szigeteki Hilton Makdives Resort & Spa Rangalifinolhu szállodában vár ránk. Az exkluzív étterem kapacitása összesen 14 fő, és átlátszó akril tetőn keresztül biztosít lélegzetelállítóan szép, 270°-os panorámát.


Szabó-Princz Orsolya

forrás:
http://oddstuffmagazine.com/20-weird-and-unusual-restaurants-around-the-world.html
 KorTárs, 2012. május 30. (http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/05/31/11/KorTars_2012_majus_30_.aspx)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése