2012. november 20., kedd

A világ legbizarrabb, legfurcsább éttermei – part 2.

Folytatjuk sorozatunkat, ahol a világ legbizarrabb és legfurcsább éttermeit mutatjuk be. És, hogy mindezt miért tesszük? Mert ezzel is szeretnénk hadat üzenni a gomba módra szaporodó bisztróknak, borbároknak, és felhívni minden vendéglátós figyelmét arra, hogy lehet ezt másképp is csinálni.

Mégis mielőtt belemegyünk a bizarr éttermek bemutatásába, néhány bekezdésben szeretnénk ismertetni a vendéglátás mai helyzetét Magyrországon. A Nielsen piackutató vállalat legújabb felmérése szerint immáron negyedik éve, ha csak kis mértékben is, de csökkent a vendéglátóhelyek száma – jelenleg Magyarországon összesen 34 ezer 393 vendéglátóipari üzlet működik.
  • 9 191 db étkezőhely (étterem, vendéglő, kávéház, cukrászda)
  • 4 745 db italhely (söröző, borozó, pub)
  • 2 373 db szálláshely szegmens (a szálláshelyeken található valamennyi étkezési pont)
  • 1 645 db szabadidő és szórakozóhely (Diszkó, biliárd terem, night club, kaszinó, sportlétesítmények)
  • 16 439 db volumenhely (kocsma, büfé, talponálló, munkahelyi büfé).
A fent felsorolt adatok értékelésekor fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy az adatok a szezonális vendéglátó helyeket nem veszik figyelembe. Az idény jellegű üzletekről csak a tavaly nyári adatok állnak rendelkezésre, ekkor összesen 5 ezer 90 szezonális helyet regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelez az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.
Most, hogy tisztában vagyunk vele, hogy mennyi vendéglátó egység van hazánkban, illeve, hogy ezek milyen arányban járulnak hozzá a közízlés neveléséhez, valamint a gourmet kínálathoz, fussuk át a fogyasztói szokásokat is röviden.
A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint az elmúlt egy évben reálértéken kevesebb pénzt költöttünk MI magyarok vendéglátóhelyi étkezésre, mint 2009-ben. Íme néhány érdekes adat:
  • Legtöbben étteremben és gyorsétteremben jártunk.
  • Hagyományos étteremben, vendéglőben, büfében és pizzériában 2.400, míg egy gyorséttermeben 1.200 forint volt az átlagos költés.
  • A hagyományos étterem, vendéglő látogatók általában a 40-49 éves korosztályba tartoznak, az átlagnál magasabban kvalifikáltak voltak és ezzel együtt jellemzően magasabb volt a havi nettó jövedelmük is.
  • A büféket és pizzériákat jellemzően inkább férfiak látogatták, míg a főzés továbbra is a nők elfoglaltságának számított.

Mindezek uták ki-ki döntse el maga, hogy hazánkban megalapozott-e a bisztrók, borbárok egyre növekvő száma, továbbá, hogy az alábban felsorolt éttermeknek itthon meglenne-e a maguk célcsoportja. MI biztos kipróbálnánk néhányat… Például rögtön az elsőt:

Princess Heart (Japan)
Vannak lányok, akik sosem növik ki gyermokkori hercegnői vágyálmaikat, hát ha valami, akkor ez az étterem igazán nekik való. Az étteremben óriási tükrök várják a lányokat, ahol még akár arra is választ kaphatnak „ki a legszebb a vidéken”. A sok rózsaszín csipke, fodor és székként funkcionáló trón között pedig nem kétséges, hogy minden lány a mennyekben érzi majd magát.


Wizard of the Opera (Tokió)
Ki ne ismerné Andrew Lloyd Webber elhíresült musicaljét, az Operaház fantomját?! Ez a különleges hangulatú étterem ennek a darabnak emel oltárt. A sok pazar vörös bársony, a hangszórókból áradó zene egy egészen különleges világba repít minket. Az exkluzív design-hoz pedig minőségi étel dukál, mint például a füstölt lazacból formázott rózsabimbó, vagy éppen a képen is látható csokoládéból megformázott zongora.

Mars Restaurant (New York)
Érdekel az érzés, hogy milyen lehet megebédelni a Marson? Nem kell már többé mélázni ezen! Irány a New Yorki Time Square, ahol ez a különleges étterem elrepít miket, hogy hová? Hát egyenesen a Marsra! Amint megérkezünk barátságos marslakók sietnek segísüégünkre, és kalauzolnak el bennünket a forró és száraz vörös bolygón. És, hogy mi a marslakók kedvenc eledele? Ki hitte volna – MI biztos, hogy nem - de a menü alapján nem más, mint a tenger gyümölcsei! Érdekes ellentmondás. Ezek szerint a Marson is van tenger!

Condom Restaurant (Thaiföld)
A Népesség és Közösségi Fejlesztési Szövetség által létrehozott étterem igen speciális módon hívja fel figyelmünket a védekezésre. A védekezés ily egyszerű eszköze számtalan módon jelenik meg az étteremben;a falon, képeken, a szőnyegen és magán a felszolgáló fején is. És, hogy egy jól sikerült vacsora után is biztosan gondoljunk az óvatlan szeretkezés következményeire, a számla mellé minden
vendégnek ajándék óvszerrel kedveskednek.


Ninja (New York)
A Ninja Disneyland-nek nevezett étterem kialakítása során a kreatív szakemberek bizony sem az ötletekkel, sem az anyagi forrással nem fukarkodtak. A vendégeket egy titkos ösvényen vezetik a ninja harcosok a földalatti étkezőbe, ahol további ninják bújkálnak az árnyékban vészjósan leselkedve áldozataikra. A dungeon-szerű kamrában elhelyezett asztalok körül még mindig nem szusszanhatnak a vendégek, hiszen a ninja felszolgálók számos ügyes trükkel teszik feledhetetlenné étkezésünket.

Hardwired Host (Thaiföld)
Ez aztan az igazi 21. század. Minek küzködnénk az engedetlen, udvariatlan felszolgálókkal, fizetnénk utánuk a TB-t és sok egyéb kellemetlen járulékot, mikor lehetne olyan kollégánk is, aki egy palack olajjal csoádkra képes, és egyéb igénye nincs is?! Bizony, ez már lehetséges! Íme egy élő példa Bangkokból, ahol a japán ételkülönlegességet nem mások, mint táncoló robotok szolgálnak fel számunkra.

The Long and Winding Road (Németország)
Az előbbi bangkoki étteremhez hasonlóan ebben a futurisztikus étteremben is a múlté a felszolgáló személyzet. Olyannyira, hogy a vendégek megrendeléseiket éritnő képernyős monitorokon adják le, majd az elkészült ételek egy hosszú, kanyargós csatornán keresztül érkeznek a vendégek elé. Azt már csak remélni tudjuk, hogy az ízekről hús-vér emberek gondoskonak.

A cikk első része IDE kattintva olvasható.
Szabó-Princz Orsolya


forrás: http://oddstuffmagazine.com/20-weird-and-unusual-restaurants-around-the-world.html
http://www.horecapartner.hu/hirek/0/37/negyedik_eve_csokken_a_vendeglato_helyek_szama_magyarorszagon
http://www.horecapartner.hu/hirek/0/36/ugyanannyit_jarnak_ettermekbe__de_kevesebbet_koltenek_a_magyarok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése