2013. március 4., hétfő

Együnk színt


Ki ne ismerné a már-már unalomig emlegetett frázist, miszerint azok vagyunk, amit megeszünk. Arra viszont talán kevesen gondolunk, hogy a hozzáadott vegyületek, cukor, só, káros zsírok és felesleges kalóriák mellett az ételek színe is hatással van ránk. Méghozzá pozitív hatással. Így akár étrendünket a színek és azok hatása alapján is összeállíthatjuk. Lássuk hát a színeket és hatásukat szervezetünkre, hangulatunkra.


Fehér
A fehér ételek közül sokan - csirke, hal, fokhagyma, tej - a szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagban, azaz a fehérjében igen gazdagok. Ráadásul ezek a kevésbé harsány színű ételek aminosavakat - szervezetünk fehérjéinek építőkövei - is tartalmaznak, így felétlenül fontos, hogy beépítsük őket táplálkozásunkba! A fehér szín lélekerősítő, tisztító hatással van szervezetünkre, reményt és békességet sugároz felénk.

Sárga
A sárga és a narancssárga ételek béta-karotint és C- vitamint tartalmaznak, amelyek erősíti a szemet és az immunrendszert, élénkítik a gondosodást és a koncentrációt. Ugyanakkor magas az antioxidáns és a bioflavonoid – a bioflavonoidok felelősek az erek falának szilárdságáért, hozzájárulnak a C-vitamin megfelelő felszívódásához és hatásának kifejtéséhez, a kötőszövetek egészségéhez - tartalmuk is.


Piros ételek
A piros ételek rengeteg vasat tartalmaznak, amely erősíti szervezetünket, így elkerülnek minket a betegségek, és sokkal energikusabbak is leszünk. Emellett a piros színű ételek növelik teljesítményünket, céljaink elérésére sarkallnak bennünket, és testileg-lelkileg „méregtelenítő” hatással vannak ránk. Testünkre gyakorolt hatása még a piros ételeknek a vérnyomás növelése, és az emésztés, az étvágy serkentése.


Zöld
A zöld színű ételek talán a legegészségesebbek, ők vannak a legjobb hatással szervezetünkre, így törekedjünk rá, hogy minden étkezés során fogyasszunk belőlük. A nyers zöld ételek leginkább a klorofill nevű festékanyagnak köszönhetik színüket és jellemző rájuk a magas vitamin- és ásványi anyag-, valamint a rosttartalom. A zöld szín ajánlott idegesség ellen, regeneráló hatású, segíti a sebek gyógyulását és a belek működését. A korábban már említett klorofill pedig hatásosnak bizonyul a rák bizonyos fajtái ellen valamint az érelmeszesedés gyógyítása során.

Kék
A kék színű ételek bővelkednek vitaminokban, flavonoidokban, és polifenolban. A kék szín alapvetően nyugtató hatással van szervezetünkre, növelheti önbizalmunkat, segíti az ellazulást, segít vérnyomásunk emelésében. Ugyanakkor érdemes kerülni a kék zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ha éppen kimerültek vagyunk. Testrészeink, szerveink közül pajzsmirigy, a torok és a tüdő hálálja meg leginkább, ha kék színű táplálékkal gyógyítjuk őket.


Lila
A lila szín kiegyensúlyozottá tesz, segíti az emésztést és növeli az önbizalmat. A lila ételek továbbá védenek a szívbetegségek ellen, serkentik a vérkeringést, a bennük lévő polofenol pedig jó hatással van az érrendszerünkre.


Jól látható tehát, hogy színek igenis hatással vannak ránk. A színeknek – ugyan úgy mint minden másnak - sajátos rezgése van, és ezek a rezgések hatnak a testünkre. Szervezetünket a természet törvényei uralják, így a megfelelő színű ételek fogyasztásával fenntarthatjuk testünk működésének harmóniáját.

Közeledik a tavasz, egyre több zöldség és gyümölcs lesz elérhető a piacokon, így hát mostantól fogadjuk meg, hogy nem csak az ételek ára, látványa és illata, de a színe alapján is szelektálni fogunk.

Szabó-Princz Orsolya

Forrás:
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/8-szin-amit-meg-kell-enni
http://www.marmalade.hu/ennivalo/4-oldal/cikk/szines-etelek
http://www.hirextra.hu/2009/09/06/mirol-arulkodnak-az-etelek-szinei/
http://magyarno.com/a-szines-etkezes-jotekony-hatasa/


Képek forrása:
http://kitchentablescraps.com
http://basistka.deviantart.com
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése