2013. március 21., csütörtök

Akarom - Macaron!


2013-ban már másodszorra került megrendezésre Magyarországon a Macaron nap. A világ több országában, főként Franciaországban március 20-án ünneplik a színes, falatnyi édességeket. Idén, hazánkban az Akvárium Klub-ban kóstolgathattuk kedvünkre egy egész délutánon át!
Nah de mi is az a macaron? A macaron eredetileg olasz sütemény, mégis Franciaország az etalon a különleges desszert elkészítésében. Különleges, mert leginkább a habcsókhoz hasonlít, de mégsem az. A körülbelül 3 cm átmérőjű korongok főként mandulalisztből és pihentetett tojásfehérjéből készülnek, köztük a töltelék lehet csokoládéból, lekvárból vagy főzött krémekből. Szilárd külső, puha belső, mennyei krém és rengeteg szín – ez a macaron. 
Ezek a kis színes falatnyi édességek mára egy egész mániává nőtték ki magukat. Egyre több és több cukrászdában találkozhatunk velük (hol kisebb, hol nagyobb sikerrel veselkednek neki a macaronok készítésének…), főzőtanfolyamok szerveződtek a desszert köré, számos blogbejegyzésbe ütközhetünk a neten, ahol háziasszonyok számolnak be a sikeres és kevésbé sikeres próbálkozásaikból, de vehetünk már macaron nyakláncot, gyűrűt, szappant, párnát, tányért, bögrét és még hosszasan sorolhatnánk…
A Macaron Nap is az őrület része. 2012-ben az első Macaron Napon nem várt tömeg fogadott minket. Már a nyitás előtt tekergett a sor, néhány óra alatt a nézelődök, mint a sáskahad pusztították le a kiállítók standjait. 2013-ban a szervező (Boros Regina) még nagyobbat álmodott. A rendezvénynek ezúttal az Akvárium Klub adott otthont, a médiafelhajtásról pedig Geszti Péter reklámügynöksége, az OKEGO gondoskodott. Nemcsoda, hogy már március elejétől kezdve a csapból is az 1 délutános rendezvény folyt… Nah de joggal?
A rendezvény ismét nagy tömegeket vonzott. 
A kiállítók előtt tekeregtek a sorok – barátnők, párok, anyukák és gyerekek, kicsik és idősek – kortól és nemtől függetlenül ismét macaronra vágytak. Hogy mi változott 2012-höz képest? A kiállítók hozzáállása. Ameddig tavaly legfeljebb különleges állványokon ücsörögtek a falatnyi desszertek, addig 2013-ra egész kis macaron világok alakultak ki egy-egy cukrászdánál. Macaron fal, macaron füzér, macaronoccal díszített barka. A látogatók, azaz a látogatók ízlése is változott. Az „egyszerű” gyümölcsös, csokis édességek már nem elegek. Minél különlegesebb, annál jobb. Legyen a macaron szögletes, vagy két színű, vagy cukorba forgatott, „torta ízű”, esetleg nyalóka formájú, de a minimum, hogy valamilyen különleges alapanyagból készüljön.
A hely nagyobb, tágasabb volt, a kiállítók felkészültebbek voltak, a látogatók érdeklődőbbek voltak, mint tavaly, a szervezőknek viszont még így is fekete pont jár – nem kommunikálták egyértelműen azt, hogy csak jegyekkel lehet vásárolni és, hogy hol lehet azokat megvenni…
És hogy mi a cikk és a rendezvény tanulsága?
Valaki macaron rajongó lett, valaki egyszerűen csak kíváncsi lett erre a különleges desszertre, de egy biztos… A macaron mára divattá nőtte ki magát! Macaront enni menő, macaron fesztiválon részt venni trendi.

Még több fotók a Facebook oldalunkon!

Princz Viktória 

Ui.: a fotókért külön köszönet Dragsits Zsoltnak, aki tegnap tiszteletbeli iDolls tag lett! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése