2013. február 24., vasárnap

Egy átkávézott hétvége...

Ameddig a sommelier szakma egyre nagyobb figyelmet kap hazánkban, addig a baristákkal méltánytalanul keveset foglalkozunk. Pedig egy jó kávé nemcsak a kávéfőző és a megfelelő kávébab keverék eredménye, hanem az emberé is, aki azt elkészíti nekünk. Egy rossz napon egy kedves tejhab minta vagy egy finom kávé, amit nem kell „elrontanunk” cukorral és máris jobbra fordul a hangulatunk.


Hazánkban a kávézás kultúrája még gyerekcipőben jár, azaz eltolódott egy (szerintünk…) rossz irányba. Növekszik a száma a nemzetközi kávéház láncoknak, ahol sokkal inkább a kozmopolita életérzésért, a filmekből ismert élményért fizetünk és nem a jó kávéért.
Ezért pártoljuk és üdvözüljük az olyan rendezvényeket, mint a most hétvégén megtartott KávéBár Bazár + országos barista, koktél- és flair bajnokság.
A két napos rendezvényen megismerkedhettünk a barista szakmával, a legjobb kávézókkal, a kávézás kultúrájával és ezen kívül még sok más izgalmas témával.
Az első napon megrendezésre került Barista Bajnokság ugyan első ránézésre unalmasnak tűnt/tűnhetett, de könnyen magával ragadhatott bárkit a verseny izgalma – egy kint maradt eszköz, amiért a kezdő versenyző elszaladt, a hatalmas visszaszámláló, egy tapsviharral és ovációval fogadott versenyző vagy épp a kémia segítségével „kaviárrá” változtatott eper sűrítmény még a laikusok számára is érdekes volt.
A „kávé szünetekben” pedig volt: „gin, rum, sör, bor – gin, rum, unicum, szalámi – sör, bor subidubi akármi”. Vezetett konyak, rum, gin és whisky kóstolók, kávédesszertek, koktélok, teák, sőt még édességek (fánkok, fagyik, macaronok) is akadtak szép számmal a kávézás szerelmeseinek és a szakmának szánt rendezvényen.
Tavaly is ott jártunk, idén is és jövőre sem hagyjuk ki, hiszen: „nincs erős kávé, csak gyenge ember”.

Kávékészítés - a profiktól a legfiatalabbakig
Forgatag
MI megmondtuk... Gin, rum...
A bajnokság
A "szörny"

Princz Viktória

A cikk a reklamipar.hu (http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2013/02/25/egy-atkavezott-hetvege-/) oldalon is megtalálható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése