2012. szeptember 7., péntek

SÖTÉT vagy Budapest!


Országimázs, ország marketing, „Magyarország én így szeretlek”, „Made in Budapest kampány” – mind ez szép és jó, de minek, ha semmit sem látunk belőle.


Június – július - augusztus, a szabadságok ideje, a nyaralások ideje, az utazások ideje és annak az ideje, amikor Budapesten spórolunk a közvilágításon, így sötétedés után még mindig sötétben botorkálunk. Mobiltelefonnal térképet világító és útbaigazítást kérő turisták, sötétben bukdácsoló emberek – ez a kép jellemezte Budapestet az elmúlt néhány hónapban és mindezt miért? Hogy spóroljunk a világításon! A jelen gazdasági helyzetben valóban fontos megszorítani a költségvetést és spórolni, ahol lehet, de vajon ezt milyen mértékben lehet megtenni? Belegondolt valaki abba, hogy ez milyen hatással van Magyarország turizmusára? Magyarország hírnevére, imázsára? A MALÉV csőd után csoda, hogy még valaki átruccan Budapestre egy röpke kis városlátogatásra, de vajon milyen élmény marad meg benne? Törzsgyökeres Budapestiként én már megszoktam, hogy az Andrássy úton nem sétálgathatunk önfeledten bámészkodva, mivel félszemmel mindig az utca koszát kell fürkésznünk. Emberek, állatok kétes eredetű foltokat hagynak (amibe valljuk be, nem szívesen lépünk bele), de ezt egy turista is tudja? Én tudom, hogy merre van a Liszt Ferenc tér és egy turista? Nyilvánvalóan nem, így a szemére, látására hagyatkozik, azaz hagyatkozna, ha látna valamit. A kalandturizmus egyre feltörekvő ágazata a turizmusnak, vajon a kormány ennek tudatában hozta meg a közvilágításról szóló rendeletet? Városnézésre érkezel, helyette egy sötétben tapogatózást kapsz… Végül is, Magyarország jelenlegi szlogenje: „Minden élménnyel több” – azt senki sem mondta, hogy milyen élménnyel. Jó vagy rossz vagy épp sötét. Lássuk be, hiába az ország marketing, hiába a sok „csodás” Magyarországot bemutató kisfilm (erről majd egy későbbi posztban…), ha egy hibás döntés miatt a turistának rossz élménye marad, ha nekünk, Budapestieknek az esti városi korzózás megrögzött lábunk alá/elé nézésbe torkollik. Még szerencse, hogy szeptembertől, amikor egyre korábban sötétedik, és amikor még várunk városnéző turistákat valakinek az agyában végre fény gyúlt és időben meggyújtatja a várost megvilágító lámpákat. Magyarország, én is szeretlek!


Ui.: ez úton szeretnénk megköszönni az Andrássy úton elhelyezkedő boltoknak, hogy kirakatuk fényével megvilágították nekünk az utcát, valamint az ottjártunkor épp elhaladó mentőnek, aki szirénájával szintén hozzájárult az utca megvilágításához!


Princz Viktória 
(fotó: Ránki Dániel/Index)

1 megjegyzés: