2013. augusztus 8., csütörtök

Balatonfüredi Borhetek

1932 óta, minden év augusztusában rendezik meg Balatonfüreden a borheteket. A mostanában már 3 héten át tartó és élvezhető borünnep a borvidék legjobb borait vonultatja fel. A kis házikók között, azonban biztosan nem maradunk éhesek sem, hiszen sajtot, főtt kukoricát, sült halat vagy (és leginkább...) zsíros kenyeret is ehetünk.

Kevesen tudják, hogy a hagyomány szerint a legelső házikó mindig az az évi nyertesé, a többi ház sorrendje pedig sorsolás útján dől el - ezzel kizárva, hogy valakinek minden évben esetlegesen jobb helye legyen, mint a többieknek
.

Gyönyörű sétány, kilátás a Balatonra és Tihanyra, sörpados-fesztiválos hangulat, sok jó bor. Kell ennél több egy tökéletes nyári estéhez?

Idén is teszteltük a fesztivált (nehéz munka volt...), íme a tapasztalataink:
Rutinosan egy kedd estét választottunk a teszteléshez, mivel hétvégén mozdulni sem lehet a tömött sétányon. A tömeg hömpölygött is, azonban sajnos felfedezhető volt a mostanában általánossá vált belföldi turista magatartás: nézelődik, sétál, de nem fogyaszt. Több balatoni vendéglátós is panaszkodik, hogy hosszú évek óta nem volt olyan rossz szezonja, mint az idei és ennek nyomait a Borheteken is tapasztaltuk. Megdöbbentően sok volt az üres asztal (a fényképek csalókák, igyekeztünk a tömegbe fotózni - mégis csak az a fesztivál hangulat), egy-két "nevesebb" pincészet ugyan megtöltötte a saját placcát, de ennyi.

Tegyük hozzá, hogy ehhez a borsos árak is hozzájárulhatnak. Igaz a poharak visszaválthatóak, a borok deci ára jóval a budapesti és a budapesti borfesztiválok ára alatt van, de találtunk olyan pincészetet, ahol az általunk ismert és kedvelt bor palackára épp a duplája volt annak, mintha a borászat saját üzletében vettük volna azt meg. Ez nyilván sokakban és főleg a helyiekben igencsak ellenérzéseket kelt (ahogy bennünk is sikerült). 

Magának a fesztiválnak a hangulata viszont mit sem változott. Ahány pad, annyi utcai zenész, cigány muzsikusokkal együtt éneklő nem szomjas látogatók, forgatag, jó hangulat.
Aki még sosem volt a Balatonfüredi Borheteken az azonnal jöjjön el és tapasztalja meg a hangulatát. Igaz a borok nem mindig a legjobbak, a legolcsóbbak és a leghidegebbek (de ez minden fesztiválra igaz...) viszont a hangulata, az élmény leírhatatlan. Árnyas fák, Balaton, kivilágított túlpart. Lássuk be na... Bármit is tapasztalunk a Borheteken, MI a rajongói vagyunk és maradunk!






Princz Viktória 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése