2013. augusztus 19., hétfő

ARTplacc - kortárs művészeti fesztivál Tihany

Idén harmadszorra került megrendezésre az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál, Tihanyban. A fesztivál idejére Tihany megváltozik, de abszolút jó értelemben. Galeristák, művészek, élet, zene és valamilyen utánozhatatlan hangulat lesz jellemző ilyenkor az amúgy csöndes (már-már túl csöndes) és esténként teljesen kihalt falura. 


Az ARTplacc egyik helyszíne, a GALÉRIAplacc idén a Tihany-rév melletti parkolóban található. Egy sátor, megtöltve kortárs festményekkel és műalkotásokkal. Mint minden galériában és kiállításon itt is vannak könnyebben értelmezhető és nehezebben emészthető művek, de az biztos, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló képeket, festőket és galériákat. A MI kedvencünk idén az Erdész Galéria volt. (Lehet ezt a Balatonos-kompos képet nem szeretni Balatonimádóként...?) 
Erdész Galéria


A FOTÓplacc Tihany egyik leglátogatottabb és legtömöttebb részére, a Pisky sétányra költözött (ez a sétány visz az Apátsághoz). A LÉTKÉPEK – kortárs fotóművészek villanófényben című kiállítás központi kérdése az, hogy a digitális világ megjelenése a kilencvenes években mennyiben módosította a fotográfusok képhez való viszonyát. Itt, bevalljuk, hogy még nem jártunk, de ígérjük, hogy nemsokára tudósítunk...

És a kedvenc helyszín... A KIKÖTŐplacc.  Aki járt már Tihanyban tudja (aki nem, most megtudja), hogy a hajóállomás környéke igencsak elhanyagolt. Egy több mint 20 éve bezárt, egyébként gyönyörű épület áll közvetlenül mellette, a kikötőt körbeölelő park még jó szívvel sem nevezhető parknak, a partot leginkább horgászok vették birtokba, akiktől nagyon sétálni sem lehet, ellenben koszosak... Körülbelül így néz ki a tihanyi hajóállomás egy átlagos napon. De! Az ARTplacc ezen is változtatott és én ezért szeretem ezt a fesztivált nagyon! A bezárt épületbe be lehet menni és kiállításokat nézni, az épület teraszán bárpult  áll és színpad, mindenfelé babzsákok és nyugágyak vannak szanaszét, amikből kényelmesen lehet élvezni az egész nap szóló zenét, minden délután jógaoktatás van, este irodalmi felolvasás és beszélgetés, késő este színház majd vízimozi, végül koncert és hajnalig tartó buli várja az odalátogatókat. És mindeközben még különböző alkotásokba is belefuthatunk a parton és a vízen egyaránt. Egy szóval ÉLET van a hajóállomáson és Tihanyban. 
KIKÖTŐplacc nappal
KIKÖTŐplacc éjjel

A fesztiválnak egyik célja, hogy közelebb hozza a művészetet és a kultúrát az átlagemberekhez, hogy azok is élvezhessék a kortárs alkotásokat, akik egyébként nem mennének be egy galériába, tartva annak ridegségétől, "múzeum" hangulatától. Ezen a fesztiválon garantáltan csodálhatunk akár milliós értéknagyságú képeket is, tanga papucsban. De a fesztivál szerintem sokkal nagyobb érdeme az, hogy életet és embereket hoz, az amúgy érdemtelenül elhanyagolt Tihanyba. Sajnos, a mai világban már nem elég egy-egy vonzerőre (jelen esetben az Apátságra) hagyatkozni és abban bízni, hogy az majd "eladja" a falut és a szezont. Élménytársadalomban élünk, az embereknek egyre több és egyre kevésbé megszokott élményekre van szükségük. Ez a fesztivál megadja ezt a szokatlan és utánozhatatlan élményt, hiszen korábban nem volt lehetőségünk a vízparton, egy nyugágyból, limonádét szürcsölve, Fenyő Ivánt élvezni a színpadon.
Az ARTplacc fesztivál igaz nem Balaton Sound, de mindenképpen egyre növekvő turisztikai vonzerővel bír, amit egyre többen fel is fedeznek. Aki épp a Balaton parton nyaral, az most gyorsan üljön autóba és irány Tihany. Augusztus 20-ig még tart az ARTplacc! MI itt leszünk!

Ui.: a cikk utóirataként, azért megrovás is éri a szervezőket. A programban meghirdetett Art&Food fesztivált MI őszintén bevallva nem találtuk meg, pedig nagyon készültünk rá. Kortárs tálalást, új magyar konyhát ígértek nekünk a szervezők, ehhez képest mindösszesen a Villa Medici standjával találkoztunk a rév-ben, ahol ugyan kóstolhatunk magyar, új-magyar ételeket, de ez  közel sem adja vissza azokat a programokat, amiket ígértek nekünk.

Princz Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése