2013. május 30., csütörtök

Étterem design - avagy hol szeretünk enni?

Az étkezés egy bizalmi kérdés. Az első ember, aki táplál minket, az édesanyánk. Később ő tanít meg minket az ízek élvezetére (vagy épp gyűlöletére…), ő nevel belénk egy bizonyos étkezési kultúrát. Sok vita folyik arról, hogy milyen is a jó konyha? Magyaros? Nemzetközi? Divatosan update? Ebbe a vitába MI nem is szeretnénk belefolyni… Sokkal érdekesebb kérdés, hogy milyen a jó étterem belső? Hol szeretünk enni? A családi otthont idéző, meleg, barátságos környezetben vagy inkább elegáns, flancos, puccos helyen, esetleg a design fontosabb, mint a kényelem?
Ennek a kérdésnek jártunk utána négy szakember segítségével. Négy különböző nézőpont, négy különböző személyiség, mégis egy téma és egy nagyon hasonló eredmény…

Egy 2011-ben végzett kutatás szerint az emberek inkább a családias, hagyományos vendéglőket szeretik, ezt követik a trendi bisztrók és utánuk kullognak a vidéki éttermek/vendéglők. Vajon mi a véleménye erről egy, többek közt éttermek tervezésével is foglalkozó belsőépítésznek, egy étteremtulajdonosnak, egy világjáró világevőnek és egy kisgyerekes, gyerekekkel rengeteget foglalkozó gasztrobloggernek?

A tervező szemével nézve…
Ernst András 2008 óta foglalkozik belsőépítészettel. Több külföldi és belföldi étterem is köthető a nevéhez, a két legújabb és legismertebb talán a Pad Thai és a Burrita (Horváth Ágnessel közös munka).
P.V.: Szerinted milyen egy jó étterem vendég szemmel és belsőépítész szemmel? Van különbség a két nézőpont között?
E.A.: Vendégként elsősorban talán a szolgáltatás minősége a fontosabb, persze az igényes belsőépítészeti koncepció (design) is a szolgáltatás része.
Belsőépítészként a friss, látványos és kifizetődő/megfizethető megoldásokat preferálom. Mindig értékelem, ha egy étterem belső kialakításán látszik az igényesség és a végiggondoltság. Talán tudat alatt a vendégek is így vannak ezzel.

P.V.: Mi motivál egy étterem kialakítása során? A környezet, az ételek, a célcsoport, a design, a kényelem, a nemzetközi trendek? Mi alapján tervezel?
E.A.: A legfőbb motivációt maga a feladat jelenti. Ilyen szempontból az, hogy mit, hova és, hogy kinek, szinte teljesen másodlagos történet. A tervezés menete mindig ugyanaz, de a létrejövő végeredmény mindig más és más lesz.

P.V.: Étterembelső megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
E.A.: Tetszenek a mai trendek, mivel lehetőséget adnak a szokatlan és merész stílus-szín és anyagpárosításokra. A romkocsmák trash és gubera-retrospektív világa nagy hatással volt a belsőépítészeti trendek alakulására. Most ezt a vonalat érzem igazán erősnek. Nincsen kifejezetten design szempontból kedvenc éttermem.  Számomra mindig izgalmas dolog megélni egy újonnan nyílt helyen tapasztalható első benyomásokat. 
  
Az étterem tulajdonos szemével nézve…
Zsidai Zoltán Roy talán nem szorul bemutatásra. Blogunk lassan állandó interjúalanya. Világjárt étteremtulajdonos, aki egyszerre több éttermet, több helyszínen és több stílusban is üzemeltet. Trendi étterem/bisztró/street food a Gozsdu udvarban (Spíler), kockás terítős hagyományos magyar étterem (Pest-Buda Bistro) és elegáns magyar vendéglők a monarchia és a polgári konyha stílusában (Café Pierrot Restaurant és 21) és a legfiatalabb gyerek az ÉS bisztró, a maga fesztelen hangulatával és lazaságával.
P.V.: Szerinted milyen egy jó étterembelső étteremtulajdonos szemmel és vendég szemmel? Van eltérés a kettő között?
Zs.Z.R.: Ha a kettő közt eltérés van, akkor nem jó az étteremtulajdonos. :) A jó étterembelső a megcélzott és létező vendégszegmenshez és a koncepcióhoz illeszkedik. Ezeket nem lehet listába szedni, sok-sok faktornak kell egyben lenni, hogy az eredmény harmonikus legyen. Akkor jó, ha a vendégek jól érzik magukat benne. Emellett fontos szempont még a hatékony üzemeltethetőség, ami szintén számos technikai, funkcionális és nem funkcionális faktort takar.

P.V.: Éttermeid kialakítása során mi a legfontosabb szempont számodra? Az étterem környezete, a leendő vendégek milyensége, a tervezett konyha stílusa?
Zs.Z.R.: A koncepció, az ingatlan, a helyszín, a vendégkör - mindnek összhangban kell lennie

P.V.: Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
Zs.Z.R.: Ebből a szempontból a Déryné a legprofibb.

A világot járt, kritikus vendég szemével nézve…
Jókuti András, ismertebb nevén Világevő a Világevő gasztroblog szerzője. Imád enni, utazni, főzni és természetesen éttermeket tesztelni. Szókimondó, kritikus és kegyetlenül értékel és véleményez. Mindemellett egy hedonista férfi is. Vajon a kényelem vagy a design a fontosabb számára?
P.V.: Szerinted milyen egy jó étterembelső? A kényelem vagy a design/megjelenés a fontosabb szempont Neked?
J.A.: Az a jó étterembelső, ami a lehető legjobban alátámasztja a konyha mondanivalóját, amiben megfelelően tükröződik a hely filozófiája. Lehet az egyszerű műanyagszék is akár, ha az passzol az ételekhez. Az enteriőr feladata szerintem a megfelelő kíséret és atmoszféra biztosítása az ételekhez.

P.V.: Étteremlátogatásaid során mennyire fontos számodra az ételek és a környezet harmóniája?
J.A.: Maximálisan, persze adott esetben lehet az egy szándékos kontraszt is, azaz akár abból is adódhat érdekesség, izgalom, ha éppen ellentmondanak egymásnak, a lényeg, hogy tudatos legyen a játék. Ahogy az ételeknél sem a harmónia az egyetlen követendő elv, izgalmas hatások azzal érhetők el, ha vannak kontrasztok, ellentétpárok hőmérsékletben, textúrában, ízekben...

P.V.: Trendi, egyedi, vagány vagy inkább házias, családias, barátságos?
J.A.: Az alkalomtól függ, mindegyikben jól tudom magam érezni, ha stimmel az összkép, ha működik. Az öncélú megoldásokkal néha meggyűlik a bajom, amikor a forma fontosabb, mint a tartalom, de egyébként bármi jöhet a fapadostól a nagyon elegánsig.

P.V.:  Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en?
J.A.: Az éttermek közül egyértelműen ZONA, ügyesen valósítja meg a modern, trendi megjelenést, nem válik terhessé a túlzott lazaság, hanem éppen megfelelő környezetet ad Huszár Krisztián konyhájához. Nagyon jól sikerült kooperáció ez. Bár nem vendéglátóhely, de nagyon szeretem a Szerecsendió designját is, kiválóan alkalmas rendezvényekre, lakásétteremnek, vagy akár baráti összejövetelre, kellemes anyagok, ötletes megoldások jellemzik mindkettőt.

Végül, de nem utolsósorban a kisgyerekes gasztro anyuka szemével…

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gyerek születése után megszűnik a korábbi életünk és ez az étteremlátogatásainkra is kihat. Gyerekszék, gyerekmenü, játszósarok vagy „felnőtteknek való” éttermek?
Ugrai-Nagy Tünde, ismertebb nevén Ízbolygó segített nekünk a kérdés eldöntésében. Tünde amellett, hogy anyuka egy óvodát is vezet, így pontosan tudja, hogy milyen is az étkezés gyerekekkel körülvéve.
P.V.: Szerinted milyen egy jó étterembelső? A kényelem vagy a design/megjelenés a fontosabb szempont Neked?
U-N.T.: Szerintem mindkét dologra nagy hangsúlyt kell fektetni. Hideglelést kapok a trendi, ám de kényelmetlen bútoroktól…
P.V.: Kisgyerekes anyukaként mennyire fontos Neked, hogy az étterem fel legyen készülve a gyerkőcökre is? Más éttermekbe jártál a gyerekek születése előtt?
U-N.T.: Mivel napközben is gyermekekkel foglalkozom (egy magánóvodát vezetek), központi szerepet töltenek be az életemben. A születésük után jó ideig nem vittem őket étterembe. Az ok a következő: egy kisgyerek nagyjából 40 perc alatt fogyaszt el egy főétkezést - ez alatt az idő alatt fókuszált nagyjából, koncentrál az ételre illetve magára az evésre. Én azért megyek étterembe, hogy új ízeket fedezzek fel, hogy lazuljak, kikapcsoljak. Imádok főzni, gyerekekkel együtt is, így inkább otthon étkezünk. Azonban most, hogy már nagyobbak (7 és 4 évesek) mind gyakrabban eljárunk velük étterembe. Ezek mindig kulináris kalandozások, amiket nagyon élveznek, hiszen beszélgetünk az ételekről, szinte észrevétlenül rengeteg ismeretet adunk át, illetve kismillió érdekes dolog történik egy étteremben.
Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy nem használtam/om ki a gyerekbarát éttermek nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat. 

P.V.: Trendi, egyedi, vagány vagy inkább házias, családias, barátságos?
U-N.T.: Trendi, vagány, hiszen otthon megvan a házias, családias. :)

P.V.: Étterembelső, megjelenés szempontjából Neked melyik étterem / bisztró / borbár/stb. a kedvenced Bp.-en? 
U-N.T.: Étterembelső szempontjából kedvelem a Déryné polgári hangulatát, de bejön a ZONA, ill. a Két Szerecsen is. 

ÖSSZEGEZZÜNK... 
A vélemények megoszlanak. A tervező az igényes, látványos ám megfizethető megoldásokat keres, a motivációt maga a feladat jelenti. Az étteremtulajdonos a koncepcióban hisz, amit összeköt a hatékony üzemeltethetőséggel – ezen talán nem is lepődünk meg. Az újdonságokat kereső vendég, szinten a koncepcióban hisz – függetlenül a műanyag székektől vagy épp az ezüst evőeszközöktől. Legyen harmóniában az étel, a stílus és az étterem belső vagy épp legyen szándékos kontraszt ezek között. A lényeg, hogy tudatosság legyen fellelhető. A 21. század gasztro anyukája otthon teremti meg a családias környezetet, így inkább a vagány éttermeket keresi szabadidejében. Egy a lényeg, a design ne menjen a kényelem rovására.
Déryné Bisztró

És, hogy melyik a legszebb, legjobb, legdesignosabb, legkedveltebb étterem ma Budapesten?
Négy interjúalanytól négy választ kaptunk – két átfedéssel, így kijelenthetjük, hogy cikkünk és témánk győztesei: a ZONA és a Déryné Bisztró.
Ezek alapján lehet nem véletlen, hogy miért pont Baldaszti Péter (ZONA) és Kovács Kristóf (Déryné Bisztró) voltak a Cultivo rendezvény vendégei, akárcsak Zsidai Zoltán Roy. Három vagány, fiatal étteremtulajdonos, a legtrendibb helyekkel Budapesten.
Róluk többet itt olvashattok.
ZONA
Legyetek nyitottak, fedezzétek fel Budapest szuper éttermeit, találjátok meg a saját kedvenc helyeteket. És, hogy mi a fontos? Az, hogy Ti jól érezzétek magatokat ott! Legyen az hagyományos kis vendéglő, talponálló lángosozó, vagány bisztró, vagy elegáns étterem – szerencsére most Budapesten dúskálhatunk mindegyikben!

Princz Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése