2013. január 6., vasárnap

A legjobb, ami most történhet velem – mi vár ránk 2013-ban?



Átléptünk az újévbe így ideje megvizsgálni a Magyar Turizmus Zrt. munkásságát, illetve a 2013-as évre tervezett marketing aktivitását.

Horváth Gergely (Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója) véleménye szerint sok dolog változott az elmúlt években. Folyamatosan növekedett a belföldi turisták száma, a magyar turizmus nem roppant össze a válság hatására, sőt képes volt alkalmazkodni a változó igényekhez. Horváth Gergely szerint a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az adottságainkkal és ennek megfelelően alakítsuk ki a stratégiánkat.
Nézzük, 2012 második félévében mennyire sikerült ezt megvalósítani?

A Magyar Turizmus Zrt. valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSzÉSz) bor és gasztronómia tematikus kampányt indított 2012 szeptemberében. A kampány egyik célja az volt, hogy a lakosságot a még kint lévő üdülési csekkek érvényességi időn belüli beváltására ösztönözze a szálláshelyeken, illetve hogy a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználását erősítse a belföldi turizmus élénkítése érdekében. Az utazóközönséget a Lesz mire emlékezned, ha belekóstolsz itthon az őszbe! üzenettel célozták meg. Tekintve az évszak sajátosságait (hideg, eső, szél…) és a hirdetésekben megjelenő szereplők ruházatát, a náthára, esetleg tüdőgyulladásra biztosan sokáig fogunk emlékezni. Tulajdonképpen, akár nyári hirdetésnek is elmenne, ha a hó gömbnek álcázott borospohár körül nem lenne az a néhány szállingózó falevél. 

A szeptemberben indult és október végéig zajló bor és gasztronómia kampány mellett, novemberben országos egészségturisztikai kampányt indított a Magyar Turizmus Zrt. A december végéig zajló, wellness- és gyógyturisztikai kínálatot középpontba helyező kampány üzenete – „A legjobb, ami most történhet velem – fény, meleg, pihenés az itthon.hu élménykínálatából”. A hirdetés üzenete ez esetben még megkérdőjelezhetőbb. A havas tájról és a kinti fürdőzésről véleményem szerint viszonylag kevés embernek jut eszébe Magyarország és a belföldi turizmus, ráadásul a vizuális megjelenés, és az üzenet ellentétben állnak egymással. A borospohár motívum azonban itt is megjelenik…
Azaz, borospohár egyenlő belföldi turizmus, vagyis az adottság, amivel tisztában vagyunk és hirdetéseinkben kihasználjuk, az a bor vagy inkább a borospohár…

Vissza a jelenbe! A Magyar Turizmus Zrt. belföldi lakossági kommunikációja a tervek szerint idén is három szinten zajlik majd:
  1. Az image-kommunikáció, az összetett Magyarország-márkát ismerteti meg a lakossággal, mely ugyanazt az összetett Magyarország-márkát hívatott megismertetni és felépíteni itthon is, mint külföldön.
  2. Az országos stratégiai termékkampányok célja a belföldi turizmus ösztönzése. Tervezésükkor meghatározó, hogy az egyes turisztikai termékek az év mely időszakában képesek a legtöbb turista mobilizálására.
  3. A regionális termékkampányok célja a szolgáltatói ajánlatok népszerűsítése. Az időzített termékkampányok alatt futnak a szolgáltatói ajánlat-csomagokat közvetítő regionális kampányok, szintén szezonalitás alapú időzítéssel. A regionális kampányok feladata: az országos kampányok hatására belföldi utazásához információt kereső turista, jellemzően helyi ajánlatokkal (például szálláslehetőségek, programok, szolgáltatások) való ellátása.
A cél az utazás, mint élmény, és mint az utazáskor elérni kívánt életérzés, hangulat kommunikálása, ennek megfelelően a 4 évszakban 4 különböző hangulatú hirdetéssel találkozhatunk majd, figyelmet fordítva arra, hogy az egyes évszakokban mely régiók és termékek a dominánsak.
Január-február hónapokban „Harmónia” hívó szóval az egészségturizmus szerelmeseit vagy az erre a hangulatra vágyó utazókat invitálják utazásra. A tavaszi időszakban, a tervek szerint az aktív turizmus áll a kommunikáció középpontjában az „Ébredés” köré csoportosítva. A nyár a fesztiváloké és a vízparti üdülésé, „Zsongás”-ra inspirálják majd a nyaralásra vágyókat. Ősszel ismét a bor és a gasztronómia áll az üzenetek élén, „Derű”-s hangulatot árasztó ajánlatokkal népszerűsítik majd a régiókat.
A korábbi hirdetések alapján (borospohár motívum…) mit várunk MI? Tél: továbbra is gyógyvíz a borospohárban, esetleg egy fogorvos (mint a gyógyturizmus ikonikus alakja) élvezi a víz gyógyító hatását. Tavasz: bicikliző emberek a halastóként funkcionáló borospohár körül, amire épp egy hegymászó kapaszkodik fel. Nyár: ez könnyű, emlékeztek arra a játékra, ahol egy üvegben rikító kék folyadék volt, benne egy szörfös és azzal lehetett játszani, hogy megbillentve az üveget a szörfös hol jobbra, hol balra úszik az üvegben? Ugye emlékeztek? Ilyen hirdetést képzelünk el a nyárra, csak gömb, azaz pohár formájú üvegben. Az ősz pedig ismét a bor ideje lesz, esetleg bevezetik az új kommunikációs elemet, lecserélve ezzel a poharat…

Ezek után, kíváncsian várjuk a Magyar Turizmus Zrt. 2013-as munkásságát és hirdetéseit. Nyelvünk lehet csípős, kritikai érzékünk erős, azonban ezt jó szándékkal tesszük, hiszen hiszünk Magyarország értékeiben és hisszük, hogy ezt nemsokára valaki megfelelőképpen kommunikálni is tudja majd. Kíváncsian várjuk!

Princz Viktória

A cikk a reklamipar.hu (http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2013/01/07/a-legjobb-ami-most-tortenhet-velem-mi-var-rank-2013-ban-/#content) oldalon is megtalálható!

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése