2013. október 23., szerda

Budapest a legjobbak között

"Budapest, Budapest, te csodás!
Te vagy nékem a szívdobogás.
Sehol nincs a világon olyan szép város,
És ilyen rügyfakadás!

Budapest minekünk a világ.
A Dunát mennyi híd öleli át!
Fenn az égen a hold, és a sok teli bolt.
Csodaszép ragyogás!
Budapest, Budapest, te csodás!"

Ahogy arról a múlt héten MI is beszámoltunk, a Condé Nast Traveler felmérése szerint Budapest a világ második legjobb városa. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, hogy milyen "elismeréseket" zsebelt be Budapest ebben az évben.

Kezdjük rögtön a legfrissebbel. A Condé Nast Traveler 1,3 millió szavazat alapján állította össze top 25-ös listáját. A 26. olvasói szavazáson a legjobb hotelekre, a legjobb szigetekre és természetesen a legjobb városokra lehetett leadni a voksot. Meglepő, hogy Párizs csupán a 22., míg Barcelona csak a 24. helyet szerezte meg. Ezzel szemben Budapest, Firenzével holtversenyben második helyezett lett az első San Miguel de Allende (Mexikó) után. Harmadik helyen az osztrák Salzburg áll. Érdekes, hogy a nagy vetélytársunk Bécs, mindössze a 7. helyet tudta megszerezni magának.
Budapestet olyan kedves szavakkal illették az olvasók, mint "klasszikus mestermű", "más az érzése mint a többi városnak", "annyi látnivaló van, nagyszerű az étel és könnyű tájékozódni", "a város mindenkit elbűvöl". 
Szintén ezen az olvasói szavazáson, Budapest neve még egyszer feltűnt, mivel a világ 7. legjobb szállodájának a Gresham Palotában található Four Seasons Hotelt szavazták meg. 
Szintén nem olyan régen, pontosan júniusban derült napfényre a Lonely Planet legjobb 10 európai desztinációjának listája. 2013-ban a Lonely Planet írói és szerkesztői állították össze a top 10-es listát, figyelembe véve olyan új szempontokat is, mint kávéházi kultúra, történelem és kirándulási/sportolási lehetőségek. A lista összeállítóinak az volt a legfőbb céljuk, hogy új szempontok alapján vizsgálják meg a régi, kedvenc városokat és felhívják az utazók figyelmét a legtrendibb, legmenőbb régi-új, megújult városokra.
Budapest ezen a listán is a 2. helyen végzett! Az írók megfogalmazása szerint, Budapest kezdi "ellopni" Berlin lazaságát, "cool" életérzését, a különleges régi épületekben kialakított, teraszos-nyitott romkocsmáival (név szerint a Szimpla kert is meg van említve). A cikk kiemeli a város retro életérzését, a rengeteg kifőzdével, régi hangulatú kávézójával és fel nem újított épületével. Az írók természetesen megemlítik a városban található termál fürdőket is. 
A listán első helyen a portugál Porto & the Douro völgy végzett, míg minket harmadik helyen Észak-Izland követett. 
Mér ez a két eredmény is fantasztikus lenne, de idei eredményeink számbavételének még közel sincs vége. 
A UCityGuides csapata csak a városi desztinációkra fókuszál. Segítséget ad az utazóknak, hogy hol-mit és kivel érdemes megnézni a világban. 2013-ben ők is készítettek egy top 10-es listát a világ legszebb városairól. Ezen a listán Budapest a 9. helyen végzett. A cikk írói főként Budapest építészetére fókuszálnak, különbséget téve a budai és a pesti oldal között. Az írók megfogalmazása szerint a "régi városrészben" (Pest belvárosa) találhatóak a világ legromantikusabb kis utcái. A UCityGuides toplistájának első három helyén Velence, Párizs és Prága végzett. Firenze ezen a listán, minket egy hellyel megelőzve a 8. helyezett lett. 
Márciusban derült fény egy újabb izgalmas listára. A CNN arra vállalkozott, hogy megkeresi Európa 5 legjobb piacát. Ezen a listán Budapest, azaz a Budapesti Vásárcsarnok az első helyet szerezte meg! A cikk írói méltatják a hely szépségét, az árukínálatot és természetesen szót ejtenek az emblematikus magyar ételről, a lángosról is - tejföllel és sajttal ajánlják (és milyen jól teszik). Az írók szerint, ha csak egyetlen dolgot szeretnénk vásárolni, akkor piros paprikát vegyünk, mivel otthon, a konyhánkban, ezzel idézhetjük majd fel leginkább a budapesti emlékeinket. A Top 5-ös listán még spanyol, török, angol és francia piacok kaptak helyet.
Nem szorosan kapcsolódik a cikkünkhöz (mivel MI az idei év eredményeit vettük most górcső alá), de fontosan érezzük megemlíteni, hogy a világ top 100 bárja, szórakozóhelye listáján (ismét a Lonely Planet felmérése), szintén dobogósak vagyunk, hiszen az első helyen az A38 hajó, míg a harmadik helyen a Szimpla kert végzett.

És vajon miért is olyan jó Budapest? Miért szavaznak Budapestre világszerte a turisták?
A The Guardians 2013 februárjában, az olvasók véleménye alapján összeszedte a legjobb dolgokat Budapesten:
1, Gyermekvasút
2, Romkocsmák
3, Medve Otthon
4, Magyar Szecesszió Háza
5, Centrál Kávéház
6, Vasarely Múzeum
7, Liszt Ferenc tér - Menza étterem 

Cikkünkből lehet, hogy kimaradt valami, nem állítjuk, hogy ez a teljes "eredmény lista" lenne, MI azonban ezeket az elismeréseket szerettük volna, most bemutatni Nektek. 

És végül, de nem utolsó sorban következzen egy kisfilm, ami bemutatja mindazt, amiről írtunk. A Toni&Guy Fashion Week alkalmából készült film, ami bemutatja mindazt, amiért MI szeretjük és, amiért a turisták szeretik Budapestet: Vásárcsarnok, kávézók, étel, ital, divat, éjszakai élet, romkocsmák. 
Budapest, csodás lettél!

Princz Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése