2013. december 7., szombat

Péntek 13 - babonás reklámok

Péntek 13! Szerencse vagy szerencsétlen nap?
Nekünk, iDoll lányoknak biztosan szerencsés, hiszen mind a ketten tizenharmadikán születtünk, igaz egyikünk sem pénteken... 
Pedig a modern pszichiátria jegyzi a péntek tizenharmadikától való beteges félelem fogalmát, ez a Paraskavedekatriaphobia, aminek feljegyzett esetei vannak világszerte, jellemzően angol nyelvterületekről. 
Nézzük, honnan is származik ez a babona?
A babona a XIX. századra vezethető vissza, amikor 1868 november 13-án, pénteken elhunyt Gioacchino Rossini. Rossini halála volt a szerencsétlen péntek 13 indikátora, a babona mégsem terjedt még el ekkor teljes körűen. De nézzük, akkor miért is rettegnek sokan ettől a naptól?

A 13-as szám már önmagában is szerencsétlennek számít, több okból is:
  • Utolsó vacsora - Jézus és 12 tanítványa, azaz 13-an ültek az asztalnál
  • A tarot kártya 13-dik lapja a "Halál"
  • A tökéletesség szimbóluma a 12 - a 13 pedig pont eggyel több ennél, azaz szerencsétlen
  • Ázsiában a 4-es szám halálos és bárhogy is számoljuk: 1+3 az 4..
A 13-as számtól való félelem annyira erős volt a XX. században, hogy Amerikában a legtöbb felhőkarcolóban kihagyták a 13-as emeletet, a szállodákban a 13-as szobát, a színházakban a 13-as sort, a kórházakban pedig a 13-as kórtermet.

A péntek 13 "másik fele", azaz a péntek is szerencsétlen:
  • Az ókori Rómában és később a középkori Angliában is a péntek volt a kivégzések napja, így Jézus keresztre feszítése is péntekre esett.
  • Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja szent nap volt, amit az isteneknek szánt az ember. Azaz, ha pénteken nem az istenek előtt tisztelegtünk, az adott tevékenységünk balszerencsét hozott.
  • A szerencsétlen péntek babonája mégis az angolszász területen a legerősebb. A Péntek nevű vitorlás, pénteken indult útjára, fedélzetén James Friday kapitánnyal és az első útján el is süllyedt. Miközben a hajóval a haditengerészet épp azt szerette volna bizonyítani, hogy a péntekkel nincs semmi baj.
A szerencsétlen péntek 13, azonban mégis leginkább az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor épp fénykorát élte a "Péntek 13" című horror sorozat. 

És akkor nézzük, hogy a kreatív reklámszakemberek hogyan is tudnak játszani vagy épp visszaélni a babonás emberek félelmeivel és a népszerű sorozat főhősével?

A kutatók nem tudtak dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy péntek 13-án több vagy kevesebb a baleset. A legbiztosabb, ha ilyenkor nagyon-nagyon óvatosan vezetünk... 
Transport Accident Comisson - Grey, Melbourne
Ha babonások vagytok, akkor tényleg a legjobb, ha otthon maradtok . De mi történik, ha megéheztek? Erre is találtak választ a kreatívok...
Tele Pizza - Y&R, Portugal
És mi történik akkor, ha a péntek 13 főhőse, Jason Voorhees megéhezik? Erre is van válasz... A Burger King éjjel is nyitva van...
Burger King, open late - Jason032910
Hol szerezzük be a láncfűrészt? Ahol a profik...
The home depot - Ogilvy&Mather
A rémisztő rossz koleszterin! (Ettől valaki megijed?)
Lower you cholesterol, love your body - alch1maADV
Péntek 13 = véres 13. Vér = ketchup.
Regal ketchup - Tempo advertising
Jason Voorhees és a rettegés kapcsolata.
Renault - Ogilvy, Costa Rica
Science Word Museum - Rethnik

Ugyan cikkünkben nem derítettük ki, hogy vajon miért is rettegnek a holnapi naptól olyan sokan, de egyértelmű bizonyítékokat arra sem tudtunk mutatni Nektek, hogy a holnapi nap szerencsésebb vagy átlagosabb, mint a többi... Ha ezekre nem is derült fényt... Reméljük, hogy a cikk olvasása közben és a reklámok nézegetése közben legalább jól szórakoztatok! :)

Princz Viktória

Forrás:
http://index.hu/tudomany/2009/02/13/pentek_13_nem_is_szerencsetlen/
http://starity.hu/magazin/29514-pentek-13-a-babona-eredete-es-elterjedese/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése